Alles over chippen en registreren


Alles over chippen en registreren

Wat is chippen?

Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel dat door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, meestal in de nek. Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor het huisdier en te vergelijken met andere injecties.
In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen. Met behulp van een speciaal afleesapparaat kan dit registratienummer worden afgelezen. De chip doet verder niets in uw huisdier. Er zit geen batterij of andere energiebron in.

Waarom chippen?

Ieder jaar lopen in Nederland vele tienduizenden katten, honden en andere huisdieren weg. Veel van deze huisdieren keren nooit meer terug naar huis. Vaak komen deze dieren terecht in een asiel. Maar andere blijven voor lange tijd op straat zwerven omdat niemand weet van wie ze zijn. Daardoor wordt het terugvinden van hun huis bijna onmogelijk.

Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd naar huis terug te herleiden.

Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier. Dierenambulances of dierenartsen kunnen er dan voor zorgen dat uw huisdier snel weer bij u thuis is.
Naast het terugvinden van uw huisdier is identificatie en registratie ook nuttig bij het tegengaan van malafide handel en bij het bestrijden van dierziekten.
Ook in het geval dat u uw huisdier wilt verzekeren is een chip verplicht.

Is chippen verplicht?

  • Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting ingevoerd. Elke hond die er na die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken.
  • Chippen en registreren is verplicht voor pups die na 1 april 2013 zijn geboren. Zij moeten voor een leeftijd van 7 weken bij de fokker gechipt zijn en voor een leeftijd van 8 weken door de fokker op diens naam geregistreerd zijn.
  • Haalt u vanaf 1 april 2013 een hond, ongeacht zijn leeftijd, vanuit het buitenland naar Nederland, dan bent u verplicht deze binnen twee weken nadat hij in Nederland is binnengebracht te registreren. Deze honden moeten al gechipt zijn om Nederland binnen te kunnen komen.

Voor honden verplicht

Valt uw hond onder deze chip- en registratieverplichting, dan bent u ook voor de rest van het leven van de hond verplicht de registratie actueel te houden. Klopt de registratie van uw hond niet, dan riskeert u een boete. Bij aankoop moet u binnen 14 dagen het chipnummer op uw naam laten registreren. De fokker of verkoper moet binnen 14 dagen na de verkoop zijn registratie stopzetten. U moet vervolgens elke wijziging, zoals een adreswijziging, maar ook overlijden of verkoop van de hond, binnen 14 dagen doorgeven aan de databank.

Daarnaast geldt ook voor honden, geboren voor 1 april 2013, katten en fretten een identificatieverplichting als u met hen naar het buitenland wilt reizen of vanuit het buitenland naar Nederland. Sinds 3 juli 2011 is een chip hiervoor verplicht.

Andere regels voor katten

Voor katten die niet meegaan naar het buitenland is chippen niet verplicht. Elk jaar worden er echter helaas meer dan 100.000 katten vermist. Gevonden katten zonder chip, of gechipte katten zonder registratie, worden vaak naar een asiel gebracht in afwachting van een nieuwe eigenaar. Wist u dat maar zo’n 14 % van de gevonden katten weer met hun eigenaar wordt herenigd?

Dit kunt ú voorkomen door uw kat te laten chippen en te registreren

Waarom registreren ?

De chip heeft een uniek registratienummer, waardoor uw dier altijd geïdentificeerd kan worden. De chip is ook fraudebestendig, omdat hij lastig te verwijderen is en het registratienummer niet kan worden veranderd.

Registreren is belangrijk

Het is daarvoor echter wel belangrijk dat uw huisdier niet alleen gechipt, maar ook geregistreerd is.
Soms is een dier wel gechipt, maar niet geregistreerd bij een databank. In andere gevallen is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. Ook dan kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat zijn dier terecht is, en worden dier en baasje onnodig gescheiden.

Voor honden is deze registratie inmiddels verplicht.

De verplichte registratie van honden die na 1 april 2013 zijn geboren of geïmporteerd zijn uit het buitenland moet gebeuren bij een databank die is aangewezen door het ministerie van Economische Zaken.

Check de chip

Met de ‘Baasjeszoeker’ hierboven kunt u controleren of de registratiegegevens nog kloppen.
Kloppen de gegevens niet meer? Met dit formulier kunt u aanpassingen aanbrengen.
De kosten voor het online wijzigen van houder of adres registratie zijn niet kosteloos. U krijgt per post een nieuw certificaat toegezonden.
Wijzigingen in een telefoonnummer, emailadres of het doorgeven van een castratie zijn gratis. U krijgt geen nieuw certificaat toegezonden