Tellington TTouch


Tellington TTouch® is een moderne, holistische methode die uitgaat van een direct verband tussen lichaamshouding en gedrag bij dieren. De methode bestaat uit een unieke combinatie van aanrakingen en bewegingen die het gedrag, de gezondheid, het prestatievermogen van het dier en de relatie tussen mens en dier positief beïnvloeden.

De methode staat voor:

  • Flexibiliteit in lichaam en geest
  • Bewust leren
  • Samenwerken
  • Respect en wederzijds vertrouwen
  • Individueel werken en leren

De methode kan in ieder aspect van het dagelijks leven worden toegepast

De Tellington TTouch® Training bestaat uit verschillende elementen die in combinatie met elkaar worden gebruikt.

  1. TTouch® en lichaamswerk – zachte en aandachtige aanrakingen op het lichaam van het dier, met als doel het lichaams-en zelfbewustzijn te vergroten en het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken
  2. Bewegingstraining – langzame bewegingsoefeningen waarbij het dier met minimale signalen door en over eenvoudige hindernissen wordt geleid. Deze oefeningen verbeteren het lichaamsbewustzijn en de souplesse, geven meer focus en vergroten het zelfvertrouwen van het dier.
  3. Er wordt gebruik gemaakt van diverse hulpmiddelen die o.m. het lichaamsgevoel, de balans en het zelfvertrouwen bij het verbeteren en/of verfijnde signalen tussen mens en dier mogelijk maken. Bij honden wordt o.m. gebruik gemaakt van speciale tuigjes, de balanslijn, de freedom-handle, bodywraps, thundershirts en bij paarden softlead & wand, bodywraps, balansteugel, halsring, de lindell (een bitloze optoming)
  4. Het hanteren en combineren van deze elementen wordt gedragen door een specifieke filosofie en het uitgangspunt dat lichaamshouding en mentaal-emotionele balans elkaar over een weer beïnvloeden.

De methode is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones, internationaal erkend dierexpert, en baseert zich op samenwerking en respect.
In de dierenwereld is TTouch® bekend als een werkzame methode om gedrag positief te beïnvloeden, prestatie en gezondheid te verbeteren en een huisdier te ondersteunen in het leervermogen. TTouch® bevordert een betere verstand-houding en versterkt de band en het begrip tussen mens en dier. Dat het een effectieve trainingsmethode is blijkt wel uit het feit dat zij wereldwijd wordt toegepast door enthousiaste dierenbezitters met zorg voor het welzijn van hun dier. Daarnaast ontdekken steeds meer professionals de meerwaarde van TTouch®  zoals: trainers, trimmers, fokkers, dierenartsen, dierenfysiotherapeuten, gedragsdeskundigen, dierentuin- en dierenasielmedewerkers.