Waarom de grasaar de grootste vijand van je hond is deze zomer


Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn de zaden van gras, je ziet ze vooral staan langs stoep- en wegranden. De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond of kat er langs of doorheen loopt. Het risico op grasaren is in de maand juni tot en met augustus het grootst.

Door hun scherpe punten in combinatie met kleine weerhaakjes kunnen deze aren via de huid in het lichaam van je hond of kat terechtkomen. Ze kruipen door de huid en kunnen voor nare beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen.

Grasaren

Grasaar bij je dier

Wanneer een dier een grasaar in zijn oor heeft gekregen, kan hij met zijn kop gaan schudden of met zijn oren gaan flapperen. Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken. Loopt een dier mank?
Dan kan het zijn dat er een kruiper via de voet het lichaam is binnengedrongen. Let ook op signalen als zwellingen, ontstekingen en uitvloeiing.

Kleine graszaadjes kunnen ook in het oog terechtkomen. Wanneer je dier met zijn poot over zijn oog gaat wrijven, is dat een alarmsignaal! Kijk het oog dan direct na. Zie en vind je niets, maar blijft het dier met zijn poot aangeven d

at er een irritatie zit? Negeer dat dan niet! Grasaren hebben weerhaakjes, waardoor ze maar één richting op kunnen en lastig te verwijderen zijn, ze kunnen flinke beschadigingen geven op en in het oog.
Raadpleeg op verdenking van een grasaar in het oog een dierenarts.

 

Kruipers doen hun naam eer aan. Grasaren kunnen echt heel diep in het weefsel dringen en zijn soms lastig op te sporen. Een aar die via de huid tussen de tenen binnenkomt, kan helemaal naar het bovenste  deel van een poot kruipen en daar dan voor problemen zorgen. Soms is hierdoor niet direct duidelijk dat een grasaar de oorzaak van een ontsteking is.

Grasaar Oog

Grasaar Oor

Grasaar Poot

Signalen dat je hond last heeft van een grasaar

Als je vermoedt dat je hond in contact is gekomen met grasaren, let dan op de volgende signalen. En ook als je niet zeker weet of je hond in de buurt is geweest van grasaren, kun je het beste
het zekere voor het onzekere nemen en naar de dierenarts gaan.

  • Flink opgezwollen oogleden, waardoor het oog dicht of bijna dicht is, en waaruit een plakkerige vloeistof komt
  • Bloederige afscheiding uit de neus van je hond
  • Niezen
  • Moeite met kauwen of slikken
  • Niet willen eten
  • Slechte geur vanuit de mond, oren of neus van je hond
  • Continu likken of bijten aan de poten of andere delen van zijn lichaam
  • Abcessen
  • Open wonden – deze kunnen het resultaat zijn van een opengebarsten abces, maar de grasaar kan hier nog steeds in zitten

Wat te doen?

Vermijd plekken waar deze grassoort groeit en controleer en voel regelmatig de huid en vacht van je dier om problemen te voorkomen. Vergeet niet om de huid tussen de tenen te controleren.
Soms zijn grasaren met een pincet of tangetje uit de huid of het oor van de hond of kat te verwijderen, maar soms zit de grasaar zo diep, dat sedatie of zelfs een operatie nodig is.

Ga voor behandeling altijd naar een dierenarts.

 

Bron: Dierenartsenpraktijk Ypenburg en Nootdorp